ΓΕΜΙΣΤΑ
Υλικά
- 5 ντομάτες, μεσαίες, ελαφρώς σταθερές
- 5 πράσινες πιπεριές
- 5 πατάτες, κομμένες σε σφήνες, κρατημένες σε νερό
- 1¼ φλιτζάνι καστανό ρύζι, σιτάρι μπιφτέρ ή farro
- 2 ½ φλιτζάνια απόθεμα λαχανικών
- 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 λευκά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα (με το χέρι ή σε επεξεργαστή τροφίμων)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- κιμά
- ½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
- αλάτι και πιπέρι όπως απαιτείται, για γεύση
Εκτέλεση
Πρώτα, ξεπλύνετε τις ντομάτες και τις πράσινες πιπεριές και στεγνώστε τις με μια πετσέτα κουζίνας. Τώρα, πάρτε ένα μαχαίρι, και κόψτε το πάνω μέρος της ντομάτας κατά μήκος, δημιουργώντας λίγο αφαιρούμενη κορυφή για την ντομάτα. Χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού, καθαρίστε προσεκτικά τη σάρκα του εσωτερικού της ντομάτας, αφήνοντας κάποια σάρκα στους τοίχους για δομή. Πάρτε τα «έντερα της τομάτας» και τρίψτε τα στις μεγάλες τρύπες ενός τρίφτη κιβωτίου και κάντε κράτηση για αργότερα. Στη συνέχεια, πάρτε τις κοίλες ντομάτες σας και αναστρέψτε τις σε ένα δίσκο φύλλων για να αποστραγγίσετε την περίσσεια υγρών. Διατηρήστε αυτά τα υγρά με το τριμμένο ντομάτα. Στη συνέχεια, πάρτε τις πράσινες πιπεριές σας, και όπως και με την ντομάτα, κόψτε το πάνω μέρος της πιπεριάς κατά μήκος, δημιουργώντας μια λίγο αφαιρούμενη κορυφή. Αφαιρέστε τους σπόρους και τις φλέβες και ξεπλύνετε καλά. Ζεσταίνετε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέστε τα κρεμμύδια σας και λίγο αλάτι για να βοηθήσετε την έξαψη της υπερβολικής υγρασίας και μαγειρέψτε ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να ροδίσουν. Μόλις τα κρεμμύδια σας καραμελωθούν, προσθέστε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, ανακατεύοντας για να τα συνδυάσετε με τα κρεμμύδια. Μόλις συνδυαστούν πλήρως, προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για άλλο ένα λεπτό. Στη συνέχεια, προσθέστε την δεσμευμένη σάρκα και χυμούς ντομάτας σας, και μειώστε τη θερμότητα σας και αφήστε να σιγοβράσει έως ότου τα υγρά μειωθούν στο 1/3 του αρχικού τους όγκου. Στη συνέχεια, προσθέστε το ρύζι, ½ φλιτζάνι απόθεμα λαχανικών, καρυκεύστε ελαφρά με αλάτι και πιπέρι για γεύση, ανακατέψτε για να συνδυαστεί και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για επιπλέον 10 λεπτά. Τέλος, αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέστε το μαϊντανό και τον άνηθο και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Χρησιμοποιώντας μια κουταλιά της σούπας, γεμίστε τις ντομάτες και τις πιπεριές με το γέμισμα του ρυζιού (το οποίο θα εμφανιστεί μόλις μαγειρεμένο), γεμίζοντας τα 2/3 του τρόπου ώστε το ρύζι να επεκταθεί καθώς μαγειρεύονται τα λαχανικά. Χρησιμοποιώντας την αφαιρούμενη κορυφή σας, καλύψτε τα λαχανικά σας και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί, χρησιμοποιώντας τις σφηνοειδείς πατάτες σας ως διαχωριστικά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο απόθεμα λαχανικών και ελαιόλαδο πάνω από τις ντομάτες και τις πιπεριές, αλατίζουμε ελαφρά με πιπέρι και ψήνουμε στους 180° C για περίπου 45 λεπτά, έως ότου οι πατάτες και το ρύζι είναι μαλακά. Αφαιρέστε από το φούρνο, αφήστε τους να κρυώσουν για 10 λεπτά, σερβίρετε και απολαύστε με μια κουταλιά ελληνικής σάλτσας γιαούρτι Τζατζίκι!
Από τη chef Μαρία Λόη