ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΝΑΞΟΥ – 22.10.19

Εμφάνιση

Παρέλαβα ένα κομμάτι 2-3 κιλών μέσα σε vacuum με εντυπωσιακή εμφάνιση.   Το χρώμα της γραβιέρας είναι απαλό κίτρινο προς χρυσό, πράγμα που δείχνει και τη προέλευση του γάλακτος που είναι αγελαδινό.

Στη τομή βρίσκουμε μικρές τρύπες μεγέθους φακής που δείχνουν μια σωστή και ήρεμη ωρίμανση.

Γεύση – υφή

Παρά τη μακροχρόνια ωρίμανση της το συγκεκριμένο τυρί διατηρεί μια εξαιρετική υφή που δεν δυσκολεύει καθόλου το μάσημα στο στόμα, μη έχοντας καθόλου ξηρά κομμάτια.

Αυτό το οποίο ήταν όμως μια μεγάλη έκπληξη είναι η γεύση της. Η ωρίμανση της έχει δώσει πολλά χαρακτηριστικά μιας αυθεντικής παρμεζάνας.  Αυτό το συγκεκριμένο τυρί θα εντυπωσιάσει όσους το δοκιμάσουν και δεν αξίζει καθόλου να μαγειρευτεί, αλλά να το απολαύσει κάποιος όπως ακριβώς είναι.  Επιπροσθέτως θα έλεγα ότι μπορεί κανείς να το απολαύσει με συνοδεία κρασιού σε πολύ μεγάλη γκάμα.

Μπορεί να συνοδευτεί από ένα Ασύρτικο περασμένο από βαρέλι, ενώ ταυτόχρονα ένα Μοσχοφίλερο φρέσκο θα συνδυαζότανε εξαιρετικά.  Το περίεργο είναι ότι εκτός από τα λευκά μπορεί να συνοδευτεί και με ισχυρά ερυθρά κρασιά.  Όπως το Μαυροτράγανο της Σαντορίνης, το ξινόμαυρο της Μακεδονίας, αλλά και ένα Merlot ή και Syrah.

Πρόκειται για ένα ποιοτικό τυρί το οποίο απευθύνεται σε φιλότυρους και γνώστες της τυροκομικής παράδοσης της Ελλάδας.

Κείμενο